Parti componente si principiu de functionare patinoare mobile

Detalii si principii tehnice

Tehnologia de realizare a patinoarelor AST – Austria este nr 1 in Europa si nu numai, lucru ce reiese atat din miile de patinoare AST din intreaga lume, din Austria (patinoarul din Viena este cel mai mare din lume cu o suprafata de gheata de 5400 mp) si pana in China, Koreea, Canada, ca si de recunoasterea si aprecierea Federatiei Internationale de Hochei pe gheata ce a apelat la aceasta tehnologie si la firma AST – Austria pentru realizarea pe un astfel de patinoar a Campionatelor Mondiale de Hochei pe gheata – Germania 2010.

AST-modulePatinoarul mobil AST este format din cadre metalice galvanizate de 2,5 metri lungime, numite module AST, ce contin tuburi prin care trece agentul de racire.

Din aceste tuburi pleaca o tubulatura fina dintr-un cauciuc special, asa numitele „covorase” de cauciuc, ce au in mod curent 30 metri lungime, covorase ce se intind pe suprafata pe care urmeaza sa se faca gheata.

Prin montarea modulelor AST unul dupa altul si intinderea „covoraselor” de cauciuc direct pe suprafata pe care se face patinoarul se obtine suprafata pe care se doreste a se face gheata.

IMPORTANT: Fata de alte tipuri de patinoare mobile – exemplu cele cu tuburi de aluminiu ce necesita constructia unui podet (platforma) de lemn, podet ce presupune un timp de executie suplimentar si costuri mai mari – solutia constructiva AST nu presupune constructia vreunei platforme de lemn dedesubt.

Prin intermendiul unor furtune de legatura modulele sunt legate intr-un capat la instalatia de racire a patinoarului, instalatie ce este dimensionata in functie de suprafata de gheata dorita.AST-covoras-tubular

Prin stropirea cu apa a suprafetei cu „covorasele” de cauciuc intinse si racite de instalatia de racire se formeaza stratul de gheata pe care se va patina.AST-schema